Schrijf u in

Schrijf u in

Schrijf u in

Voorinschrijving gestart!

Voorinschrijving gestart!

Voorinschrijving gestart!

Voorinschrijving gestart!

M

Inschrijving!

  Uw voorkeur

  De ClemenskerkDe RefterDe Pastorie
  1 Slaapkamer2 Slaapkamers

  Prijsklasse

  €250.000,- tot €300.000,-€300.000,- tot €350.000,-€350.000,- tot €400.000,-€400.000,- of hoger

  Voorkeur Metrage

  tot 50m²50m² tot 75m²75m² tot 100m²  M
  Het project

  Clemensstaete is
  een perfecte
  combinatie tussen
  oud en nieuw.

  ClemensStaete is een project met een perfecte combinatie tussen oud en nieuw, waarbij er één hoofrolspeler is: de Sint Clemenskerk aan de Loeffstraat in Waalwijk. Een rots in de branding die vanuit de wijde omgeving zichtbaar is. 

  De kerk is ook een centrale plaats in de wijk Baardwijk. Een bijzondere plek waar men rust kan vinden, maar ook dorpse gezelligheid. 

  Parkeerplaats voor bewoners

  Kloostertuin voor bewoners Kapittelhuis

  Het totale plan draagt de
  naam ClemensStaete.

  De architect heeft gekozen voor een kloosterthema. Typisch daarbij is dat de gebouwen alzijdig zijn, dus er is geen voor- of achtergevel, maar het gebouw heeft aan alle zijden een mooie facade. Ook beschikt het plan daarmee over een kloostergang- en tuin. De gebouwen en de infrastructuur zijn volgens de klassieke indeling van kloosters ontworpen. Het project is opgedeeld in 4 bouwdelen:

  Wonen in

  De Clemenskerk

  $
  Wonen in

  De Pastorie

  $
  Wonen in

  De Refter

  $
  Wonen in 

  Het kapittelhuis

  $
  14
  #
  $

  Alle appartementen hebben een eigen
  buitenruimte (terras, balkon of loggia)
  én een eigen parkeerplaats.

  In de binnentuin die op deze wijze is ontstaan, zijn het bestaande Clemenspad, een kloostergang en een kloostertuin te vinden.

  Deze laatste is de buitenruimte voor de bewoners van het woonzorgcentrum: Het Kapittelhuis. Enkele bestaande statige Amerikaanse Eiken zorgen voor de nodige schaduw. In deze type eikenbomen voelt de processierups zich niet thuis.

  Het bestaande kerkplein wordt opnieuw ingericht en krijgt naast de groenvoorzieningen de invulling van parkeerplaatsen voor de eigenaren van de koopappartementen. 

  De naastgelegen Pastoor van der Zijlestraat wordt eenrichtingsverkeer gemaakt, daardoor ontstaat de mogelijkheid om volop extra openbare parkeerplaatsen toe te voegen voor omwonenden, personeel woonzorgcentrum, bezoekers, enzovoort. 

  DE VISIES VAN
  DE ARCHITECTEN

  Voor het project zijn 2 architecten geselecteerd: voor De Clemenskerk en De Pastorie: Taco Tuinhof (Rothuizen Architecten). Voor Het Kapittelhuis en De Refter: Nicky Kouwenberg (NB Architecten)

  Wel laten hen aan het woord om hun motivatie van het ontwerp toe te lichten:

  De Clemenskerk & De Pastorie

  Taco Tuinhof,
  Rothuizen Architecten

  Bij het ontwerp van de appartementen in de monumentale Sint Clemenskerk is het uitgangspunt geweest dat het volume van de oorspronkelijke kerk beleefbaar moet blijven en dat het religieuze karakter van het gebouw herkenbaar blijft.  

  Lees het hele verhaal

  Bij het ontwerp van de appartementen in de monumentale Sint Clemenskerk is het uitgangspunt geweest dat het volume van de oorspronkelijke kerk beleefbaar moet blijven en dat het religieuze karakter van het gebouw herkenbaar blijft. Om deze reden is gekozen voor het volledig invullen van de twee zijbeuken en het openhouden van het hart van het middenschip. Door niet meer dan twee bouwlagen te realiseren blijven ook de gebrandschilderde ramen in de transepten en het koor onderdeel van de algemene ruimte en de imposante gewelven zichtbaar voor de bezoeker.
  De gevels van de appartementen worden uitgevoerd in licht gekleurd hout als contrast met het wit en gekleurde stucwerk van de kerk zelf. De preekstoel en een groot deel van de kerkelijke artefacten zijn behouden in het kerk gebouw. In de toren is een uniek appartement ontworpen met een eigen opgang en lift.
  De Pastorie, met zes nieuwbouwappartementen, heeft dezelfde verschijningsvorm als de omringende nieuwbouw en maakt onderdeel uit van het ensemble.
  Taco Tuinhof

  Het Kapittelhuis & De Refter

  Nicky Kouwenberg,
  NB Architecten

  Een analyse van Brabantse kloostercomplexen heeft geleid tot het stedenbouwkundig concept voor het totale ensemble. Het Kapittelhuis en De Refter vormen als natuurlijk herkenningspunt in het Brabantse landschap de buitenwanden van het ensemble rondom de Rijksmonumentale Clemenskerk.” 

  Lees het hele verhaal

  Een analyse van Brabantse kloostercomplexen heeft geleid tot het stedenbouwkundig concept voor het totale ensemble. Het Kapittelhuis en De Refter vormen als natuurlijk herkenningspunt in het Brabantse landschap de buitenwanden van het ensemble rondom de Rijksmonumentale Clemenskerk. Een nieuw kloostercomplex zorgt voor een duurzame en toekomstbestendige herbestemming van de Clemenskerk. Beide gebouwen zijn opgezet volgens duidelijke principes welke terug te vinden zijn in gebouwen uit de tijd waarin de Brabantse kloosters tot stand kwamen.
  De materialisering is ingetogen waarin respect wordt getoond richting de Clemenskerk.
  De gevels zijn alzijdig ontworpen en duidelijk leesbaar. Waarin plastische elementen een helder ritme creëren en waarin verbijzonderingen de functies binnen in het gebouw blootleggen. Historische producten zoals monniken nonnen kappen definiëren de entrees en sprongen in het metselwerk kondigen een hoek of overgang in de gevel aan. Ambachtelijke details en mooie materialen definiëren op deze manier het karakter van beide gebouwen.
  In de kloostertuin volgt een colonnade bij beide gebouwen waarmee een overgang tussen het gebouw, de kloostergang en de kloostertuin wordt gecreëerd. Een intieme ruimte waarin rust en sereniteit te beleven zijn te midden van mooie gebouwen en volwassen groen. Hier komen alle functies van zowel de bestaande als nieuwe gebouwen samen en vormt het slot een geheel in het hart van deze bijzondere ontwikkeling.
  Nicky Kouwenberg

  Selecteer uw
  appartement in
  Clemensstaete

  Aanmelden
  nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van ClemensStaete? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief of houd deze website in de gaten voor meer informatie.

   M
   Geschiedenis

   De Sint Clemenskerk kent een rijke historie, hierbij een kleine terugblik in de geschiedenis.

   1835 Bouw van de waterstaatskerk volgens ‘Bestek en voorwaarden voor de aanbesteding van de waterstaats-kerk’. Volgens ontwerp van H. Essens.
   1895 29 oktober Bisschoppelijke goedkeuring voor de bouw van de Sint Clemenskerk naast de waterstaatskerk.
   1896 21 februari Aankoop perceel Ant. de Kort.
   1869 23 februari Openbare aanbesteding.
   1896 12 maart Tekening aannemingscontract door N.J.H. van Groenendael.
   1896-1897 Bouw van de Sint Clemenskerk volgens ‘Bestek en voorwaarden wanneer zal worden aanbesteed het bouwen van een R.K. kerk met toren, sacristië enz., voor de Parochie van den H. Clemens te Baardwijk, Bisdom ’s-Hertogenbosch. Volgens ontwerp en detail-tekeningen opgemaakt door N.J.H. van Groenendael’. (Archiefnr. 1170 135, zie foto)

   Volgens ontwerp en detail-tekeningen opgemaakt door N.J.H. van Groenendael.

   1896 26 maart Start graafwerkzaamheden.
   1896 16 juni Eerste steen gelegd door pastoor G. van Haaren.
   1897 juni Oplevering Sint Clemenskerk.
   1897 juli Voorlopige inzegening door de pastoor.
   1897 1 augustus Ingebruikname Sint Clemenskerk.
   1899 25 september Plechtige inzegening tot basiliek / geconsacreerd door de bisschop van ’s-Hertogenbosch Mgr. W. van der Ven.
   1e helft 20e eeuw Schildering interieur.

   1914 Overlijden mevr. De Kort en sloop woning voor de Sint Clemenskerk aan de Loeffstraat en inrichting kerkplein.
   2e helft 20e eeuw Overschildering interieur in wit.
   1954 Aankoop nieuwe kerkbanken (Archiefnr. 1170 139)
   1957 Plaatsing nieuwe verlichting (Archiefnr. 1170 140)
   1959 Plaatsing hete lucht verwarmingsinstallatie (Archiefnr. 1170 143)

   1961 Sloop oude pastorie ten oosten van de Sint Clemens-kerk en de woning ten westen van de kerk.
   1962 Herinrichting kerkplein (Archiefnr. 1170 145).
   1976 10 februari Sint Clemenskerk geplaatst op de ‘rijkslijst voor be-schermde monumenten’.
   1984 29 juni tot 1986 1 mei  Restauratie kerktoren.
   Jaren ’90 20e eeuw Restauratie kerk, waarschijnlijk met overschildering in kleur.
   2001 2 december Sint Clemenskerk opnieuw gewijd door bisschop Hurkmans.
   2016 1 januari Sint Clemenskerk gesloten, nog wel kapelfunctie. Gebouw staat te koop.
   2019 De kapel is aan de eredienst onttrokken.
   Hieraan kunnen we dus binnenkort de bouw van ClemensStaete en uw woning toevoegen.

   restauratie of onderhoud toren; 1969