Het project
Clemensstaete is
een perfecte
combinatie tussen
oud en nieuw.
ClemensStaete is een project met een perfecte combinatie tussen oud en nieuw, waarbij er één hoofrolspeler is: de Sint Clemenskerk aan de Loeffstraat in Waalwijk. Een rots in de branding die vanuit de wijde omgeving zichtbaar is.
De kerk is ook een centrale plaats in de wijk Baardwijk. Een bijzondere plek waar men rust kan vinden, maar ook dorpse gezelligheid.
Het totale plan draagt de
naam ClemensStaete.
De architect heeft gekozen voor een kloosterthema. Typisch daarbij is dat de gebouwen alzijdig zijn, dus er is geen voor- of achtergevel, maar het gebouw heeft aan alle zijden een mooie facade. Ook beschikt het plan daarmee over een kloostergang- en tuin. De gebouwen en de infrastructuur zijn volgens de klassieke indeling van kloosters ontworpen. Het project is opgedeeld in 4 bouwdelen:
Alle appartementen hebben een eigen
buitenruimte (terras, balkon of loggia)
én een eigen parkeerplaats.
In de binnentuin die op deze wijze is ontstaan, zijn het bestaande Clemenspad, een kloostergang en een kloostertuin te vinden.
Deze laatste is de buitenruimte voor de bewoners van het woonzorgcentrum: Het Kapittelhuis. Enkele bestaande statige Amerikaanse Eiken zorgen voor de nodige schaduw. In deze type eikenbomen voelt de processierups zich niet thuis.
Het bestaande kerkplein wordt opnieuw ingericht en krijgt naast de groenvoorzieningen de invulling van parkeerplaatsen voor de eigenaren van de koopappartementen.
De naastgelegen Pastoor van der Zijlestraat wordt eenrichtingsverkeer gemaakt, daardoor ontstaat de mogelijkheid om volop extra openbare parkeerplaatsen toe te voegen voor omwonenden, personeel woonzorgcentrum, bezoekers, enzovoort.
DE VISIES VAN
DE ARCHITECTEN
Voor het project zijn 2 architecten geselecteerd: voor De Clemenskerk en De Pastorie: Taco Tuinhof (Rothuizen Architecten). Voor Het Kapittelhuis en De Refter: Nicky Kouwenberg (NB Architecten)
Wel laten hen aan het woord om hun motivatie van het ontwerp toe te lichten:
De Clemenskerk & De Pastorie
Taco Tuinhof,
Rothuizen Architecten
Bij het ontwerp van de appartementen in de monumentale Sint Clemenskerk is het uitgangspunt geweest dat het volume van de oorspronkelijke kerk beleefbaar moet blijven en dat het religieuze karakter van het gebouw herkenbaar blijft.
Lees het hele verhaal
Bij het ontwerp van de appartementen in de monumentale Sint Clemenskerk is het uitgangspunt geweest dat het volume van de oorspronkelijke kerk beleefbaar moet blijven en dat het religieuze karakter van het gebouw herkenbaar blijft. Om deze reden is gekozen voor het volledig invullen van de twee zijbeuken en het openhouden van het hart van het middenschip. Door niet meer dan twee bouwlagen te realiseren blijven ook de gebrandschilderde ramen in de transepten en het koor onderdeel van de algemene ruimte en de imposante gewelven zichtbaar voor de bezoeker.
De gevels van de appartementen worden uitgevoerd in licht gekleurd hout als contrast met het wit en gekleurde stucwerk van de kerk zelf. De preekstoel en een groot deel van de kerkelijke artefacten zijn behouden in het kerk gebouw. In de toren is een uniek appartement ontworpen met een eigen opgang en lift.
De Pastorie, met zes nieuwbouwappartementen, heeft dezelfde verschijningsvorm als de omringende nieuwbouw en maakt onderdeel uit van het ensemble.
Taco Tuinhof
Het Kapittelhuis & De Refter
Nicky Kouwenberg,
NB Architecten
Een analyse van Brabantse kloostercomplexen heeft geleid tot het stedenbouwkundig concept voor het totale ensemble. Het Kapittelhuis en De Refter vormen als natuurlijk herkenningspunt in het Brabantse landschap de buitenwanden van het ensemble rondom de Rijksmonumentale Clemenskerk.”
Lees het hele verhaal
Een analyse van Brabantse kloostercomplexen heeft geleid tot het stedenbouwkundig concept voor het totale ensemble. Het Kapittelhuis en De Refter vormen als natuurlijk herkenningspunt in het Brabantse landschap de buitenwanden van het ensemble rondom de Rijksmonumentale Clemenskerk. Een nieuw kloostercomplex zorgt voor een duurzame en toekomstbestendige herbestemming van de Clemenskerk. Beide gebouwen zijn opgezet volgens duidelijke principes welke terug te vinden zijn in gebouwen uit de tijd waarin de Brabantse kloosters tot stand kwamen.
De materialisering is ingetogen waarin respect wordt getoond richting de Clemenskerk.
De gevels zijn alzijdig ontworpen en duidelijk leesbaar. Waarin plastische elementen een helder ritme creëren en waarin verbijzonderingen de functies binnen in het gebouw blootleggen. Historische producten zoals monniken nonnen kappen definiëren de entrees en sprongen in het metselwerk kondigen een hoek of overgang in de gevel aan. Ambachtelijke details en mooie materialen definiëren op deze manier het karakter van beide gebouwen.
In de kloostertuin volgt een colonnade bij beide gebouwen waarmee een overgang tussen het gebouw, de kloostergang en de kloostertuin wordt gecreëerd. Een intieme ruimte waarin rust en sereniteit te beleven zijn te midden van mooie gebouwen en volwassen groen. Hier komen alle functies van zowel de bestaande als nieuwe gebouwen samen en vormt het slot een geheel in het hart van deze bijzondere ontwikkeling.
Nicky Kouwenberg
Selecteer uw
appartement in
Clemensstaete
Aanmelden
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van ClemensStaete? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief of houd deze website in de gaten voor meer informatie.